image
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusa.
Meest recente berichten
Search

Partners en borstvoeding

Borstvoeding geven doe je samen en de steun van de partner is daarbij onmisbaar en heel belangrijk voor het slagen van de borstvoeding. Deze rol wordt weleens onderschat. Hoewel je fysiek geen borstvoeding kunt geven als partner, kun je wel rust en ruimte voor borstvoeding geven. Bovendien ondervind de voedende partner veel steun als je positief tegenover borstvoeding staat.

Zwangerschap en kraamperiode

Bespreek al tijdens de zwangerschap wat je wensen zijn en wat je verwacht van borstvoeding. Het is zeer aan te bevelen om ook borstvoeding voorlichting te gaan bijwonen. De informatie die je met z’n tweeën hoort, beklijft beter.

Je kunt als partner je kind:

  • troosten en geruststellen
  • huid-op-huid vasthouden (douchen)
  • gekolfde moedermelk geven door middel van fingerfeeden en later de fles
  • in een draagdoek dragen
  • luiers verschonen
  • temperaturen
  • zingen, praten, spelen en (later) voorlezen

Geëmancipeerd

De vaders/partners van nu vind ik in vergelijking met 30 jaar geleden, veel meer betrokken bij borstvoeding. Waar vroeger de meesten al snel aan het werk gingen, nemen veel vaders/partners nu bevallingsverlof en -dagen. Deze betrokkenheid is met name belangrijk voor de hechting. De baby bouwt een band op met allebei ouders; niet alleen de voedende !

Teamwork

Zeker in het begin van de kraamperiode kun je met z’n tweeën een dagtaak hebben aan de verzorging van je baby. Er komt heel veel bij kijken: je baby drinkt de eerste dagen 10 tot 12 keer per dag en gemiddeld duurt een voeding ongeveer een uur.

Om die reden is, naast slaaptekort (!), tijdgebrek soms een probleem voor nieuwe ouders. Het lijkt of alles draait om de baby en kraambezoek. Neem daarom bewust tijd voor je partner. Na de eerste inspannende weken kan het fijn zijn om je kindje voor een paar uur door iemand waar je een goede band mee hebt, te laten verzorgen.

Tenslotte

Vaak worden relaties tussen partners na de geboorte van hun kind, hechter en hebben zij meer vertrouwen in elkaar.