image
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusa.
Meest recente berichten
Search
 

Blog

Mannen zijn eensgezind na neusspray(oxytocine)

Uit: de Gelderlander
november 2012

Nijmegen- Een neusspray met het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat mannen de mening overnemen van groepsgenoten. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.

Oxytocine is vooral bekend vanwege zijn rol bij vrouwen tijdens de bevalling en borstvoeding. Recente onderzoeken tonen echter aan dat de stof ook een rol speelt bij sociaal gedrag.Na inname van een neusspray met oxytocine of ’n placebomiddel werd een groep mannen gevraagd een reeks neutrale, abstracte figuren te beoordelen. Terwijl zij de figuren zagen, werd hun ook getoond wat de beoordeling was van andere deelnemers.
Mannen die oxytocine hadden gekregen, pasten hun beooordeling aan aan de mening van groepsgenoten: zij vonden een figuur mooier als groepsgenoten dit mooi vonden en vonden de figuur lelijker als hun groepsgenoten het niet mooi vonden. Volgens wetenschappers blijkt hieruit dat oxytocine grote invloed heeft op alledaags gedrag.

De onderzoekers denken dat het hormoon tijdens de evolutie mogelijk een rol speelde bij het bevorderen van groepscohesie.