image
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusa.
Meest recente berichten
Search
 

Blog

‘Keizersnede kan leiden tot allergie en obesitas’

Uit: ‘De Gelderlander’
31 mei 2013

Wageningen-
Kinderen die met een keizersnede worden geboren of als zuigeling worden behandeld met antibiotica, lopen in het latere leven een grotere kans obesitas of allergieën te krijgen.
Dat veronderstelt de Wageningse hoogleraar microbiologie prof. dr. Jan Knol.
Knol, gespecialiseerd in de darmflora van het maagdarmstelsel van zuigelingen en jonge kinderen, gaat de komende jaren nader onderzoek verrichten naar de verbanden tussen onder meer keizersnede en ernstig overgewicht.

Volgens Knol zijn er duidelijke aanwijzingen dat allergieën en obesitas voor een belangrijk deel zijn terug te voeren op een verstoorde darmmicrobiota, de bacteriehuishouding in het darmstelsel. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat een verandering in de samenstelling van darmbacteriën kan leiden tot overgewicht.
Knol:”De darmen van een pasgeborene zijn steriel. In de eerste uren na de geboorte koloniseren bacteriën de darmwand, totdat na enige weken een complex bacterieel ecosysteem is ontwikkeld.
Kinderen die via de vagina worden geboren, krijgen meteen bacteriën van de moeder mee. Baby’s die met een keizersnede worden verlost, moeten die bacteriën missen. Dat levert een andere beginsituatie op, die later grote invloed kan hebben.”

Volgens Knol is ook moedermelk hierbij belangrijk. Hij dicht die een sturende rol toe bij de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Vroeg gebruik van antibiotica zou het bacteriële leven in de darmen op zijn kop zetten en de soortenrijkdom verminderen. Knol sluit zelfs niet uit dat verstoring van de microbiota de mentale gezondheid kan beïnvloeden.

Noot van de site-beheerder:
Tijdens een bijscholing voor lactatiekundigen/verloskundigen vorig jaar oktober, sprak kinderarts dr. Erica Post over het feit dat het goed zou zijn voor de darmflora-ontwikkeling om pasgeboren baby’s, die niet vaginaal worden geboren, een klein hapje van de ontlasting van de moeder toe te dienen.