Homepage » Actueel » Studeren én moederen valt niet mee

Studeren én moederen valt niet mee

16-12-2009

Uit: 'De Gelderlander' 10 november 2009

De Stichting Steunpunt Studerende Moeders wil niet dat het krijgen of het hebben van kinderen het volgen van een opleiding in de weg staat. 'Soms begint men niet eens meer aan een studie. Maar onderwijs is juist de sleutel tot een betere toekomst voor zowel de ouder als voor het kind', zegt directeur Annemiek de Jong, zelf ex-studerende moeder.
Nederlandse vrouwen krijgen op steeds latere leeftijd kinderen. Volgens minister Plasterk van Onderwijs begint de leeftijd dat een vrouw haar eerste kind krijgt, samen te vallen met de leeftijd waarop de vruchtbaarheid afneemt.' Daarom ziet ook hij de noodzaak van ondersteuning van mensen die zorg en opleiding willen combineren.

Bij het steunpunt kunnen (aanstaande) moeders die studeren terecht met al hun vragen over studiefinanciering, eenouder- toeslag, woonruimte, leningen en kinderopvang.
Een voorbeeld uit de praktijk is de 21-jarige Raisa Braam, secretaris van de stichting en ervaringsdeskundige. Ze werd op haar 18e onverwacht zwanger terwijl ze midden in haar studie zat. Hoewel het niet gepland was, was ze blij met haar zwangerschap. Maar de mensen om haar heen reageerden niet zoals ze verwacht had. 'Mijn toenmalige huisarts schreef ongevraagd een doorverwijzing voor een abortuskliniek', vertelt de jonge moeder.

Het combineren van moederschap en studie viel niet mee. Iemand die studeert, krijgt bijvoorbeeld geen zwangerschapsverlof. 'Voor topsporters zijn allerlei regelingen, maar moeders moeten gewoon het reguliere programma volgen. Als mijn kind ziek is, wordt het bijvoorbeeld niet geaccepteerd als ik thuisblijf. Verder waren op mijn school geen kolfruimtes zodat ik in de toiletruimte moest gaan zitten. Als alleenstaande moeder word je min of meer gedwongen de arbeidsmarkt op te gaan, het alternatief is de bijstand.'

*Het steunpunt biedt via de website www.studerendemoeders.nl informatie aan studenten met kinderen of bij wie een kind op komst is en aan herintredende moeders.
*De Stichting zet zich in voor de belangen van studerende ouders in het middelbaar en hoger onderwijs.
*Volgens het steunpunt vormt studeren in combinatie met gezinsverantwoordelijkheden een extra belasting. Er moet veel geregeld en uitgezocht worden.
*Bovendien blijkt dat studerende moeders tegen nogal wat knelpunten aan kunnen lopen,die de toegang tot onderwijs of de studievoortzetting belemmeren.
*Het steunpunt geeft ook informatie aan hulpverleners en andere betrokkenen in het onderwijs zoals decanen, docenten en studieadviseurs.
*Naast adviseren, houdt de stichting zich bezig met preventie. Zo probeert ze vroegtijdige studie-uitval, studievertraging en terugval in bijstandspositie te voorkomen. Ook wordt gelet op sociale activering van moeders in bijstandspositie.
*Overigens kunnen ook studerende vaders bij de stichting terecht.
*Behalve via de website www.studerendemoeders.nl is de Stichting Steunpunt Studerende Moeders ook te bereiken via telefoon 010-2067559.