Homepage » Actueel » 'Veel moeders kolven in het kopieerhok'

'Veel moeders kolven in het kopieerhok'

10-12-2009

Bron: Nieuws.nl, 28 september 2009

Van de werkende moeders met baby's ziet 40 procent zich genoodzaakt om te kolven in een ongeschikte ruimte, zoals het kopieerhok. Dat blijkt uit onderzoek van de FNV dat maandag bekend werd gemaakt in het kader van de Wereld Borstvoeding Week.
"Nu kolf ik in de vergaderzaal, bij mijn eerste kind in de archiefruimte en later in de auto omdat ik toen buiten werkte", luidt een van de reacties van kolvende moeders die de enquête invulden.

De situatie voor kolvende moeders is er de afgelopen jaren niet beter op geworden.
In 2006 lag het percentage ook op 40 procent. "Op dit punt is geen verbetering zichtbaar, we moeten dus blijven hameren op het belang van een goede kolfruimte voor deze vrouwen", aldus adviseur arbeidsvoorwaarden van FNV Bondgenoten Andrée Ruiters.

Het merendeel, 72 procent, van de werkende moeders met een baby geeft borstvoeding. Hiervan kolft meer dan de helft op het werk en 41 procent heeft beschikking over een goede kolfplek.
Dit is een ruimte waar de vrouw ongestoord kan kolven en beschikt over een koelkast om de moedermelk te bewaren en waar water aanwezig is.

Uit het ondezoek blijkt verder dat een vijfde van de moeders voortijdig is gestopt met kolven vanwege de werkdruk en onbegrip van collega's. "Helaas is het in veel organisaties nog niet zo dat er rekening wordt gehouden met de wens van vrouwen om te kolven", reageert Ruiters.

Zij wijst erop dat wettelijk is vastgelegd dat vrouwen maximaal een kwart van hun werktijd mogen besteden aan het voeden van hun kind of aan kolven. Dit recht geldt voor de eerste 9 maanden na de bevalling.