Homepage » Actueel » Babycafé van start in Zevenaar

Babycafé van start in Zevenaar

29-06-2011

Bron: 'Zevenaar Post', de weekkrant.nl

Binnenkort kunnen moeders en vaders in een Babycafé ervaringen uitwisselen over borstvoeding, kunstvoeding én alles wat met het jonge moeder-en-vaderschap te maken heeft. Ruim 85% van de moeders start na de geboorte van hun kindje met geven van moedermelk. Drie maanden later is een gedeelte afgehaakt omdat er problemen zijn met geven van borstvoeding. En dat is jammer, want in moedermelk zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen.

Op 1 juli wordt het babycafé in Lokaal'De Revolutie' aan de Markt in Zevenaar feestelijk geopend. Annelies van den Heuij is lactatiekundige, zij geeft begeleiding bij borstvoeding thuis of in verloskundigen praktijken. Zij zal regelmatig tijdens de openingsuren van het babycafé op vrijdagen tussen 10.00 en 11.30 uur aanwezig zijn. Ook is een kraamverzorgster van Kraamzorg LiemersCare aanwezig. "Wij hebben gezocht naar een centrale locatie en hebben in De Revolutie een goede partner gevonden. Het is een trendy omgeving. De mensen van 'De Revolutie' hebben inmiddels voor een aankleedtafel gezorgd. Moeders en vaders kunnen in een rustige hoek bijpraten over het ouderschap. De moeders kunnen de baby aanleggen en de vaders hun baby gekolfde melk via een flesje geven."

Annelies verwacht namelijk dat ook vaders zullenkomen. "Ze hebben tegenwoordig papa-dagen; ze zijn op die dag volledig verantwoordelijk voor de baby want mama werkt."
Borstvoeding is van alle tijden. Toch bestaan over 'de borst geven' in het openbaar zoals in een babycafé, nog steeds gemengde gevoelens. "Dat ebt weg. Omstanders zijn er tegenwoordig van doordrongen dat een baby ook in het openbaar mag 'eten' en dat gaat door de aangepaste kleding op een heel discrete wijze."

Annelies is er van overtuigd dat het babycafé een succes wordt. "Er bestaat behoefte aan babycafés omdat een aantal moeders zich na de geboorte plotseling op een eiland voelt zitten. Een lange periode wordt er niet gewerkt, vriendinnen doen dat wel en de familie woont soms ver weg. Natuurlijk zijn op internet veel vragen en antwoorden via forums terug te vinden maar geen pasklare oplossingen voor ieders probleem want moeder en baby zijn uniek. In het babycafé weten we samen met ervaren ouders wellicht een antwoord te geven op praktische vragen en problemen als huilbaby's, draagdoeken, borstontsteking en ga zo maar door, maar we kunnen niet de rol van het consultatiebureau overnemen."