Homepage » Actueel » 'De Pil wordt vijftig - nieuwe pil zonder hormonen komt eraan'

'De Pil wordt vijftig - nieuwe pil zonder hormonen komt eraan'

31-01-2010

Uit:'De Gelderlander' 28 januari 2010

De pil is dit jaar een halve eeuw op de markt. Het concept is nog hetzelfde: een frontale aanval op de vruchtbaarheid met hormonen. In laboratoria wordt echter gewerkt aan vrouwvriendelijkere wapens.
MSD in Oss(voorheen Organon) hoopt over vijftien jaar een anti-conceptiepil zonder hormonen op de markt te brengen. Die moet veel minder bijwerkingen hebben dan de huidige anti-conceptiepil, die dit jaar vijftig jaar op de markt is. "We richten ons op het remmen van de eisprong, zonder dat de maandelijkse cyclus bij de vrouw wordt verstoord", zegt Marco Timmers, hoofd Women's Health Department bij MSD. Eind dit jaar hoopt MSD al te komen met een pil zonder oestrogeen maar mét een natuurlijk oestrogeen, estradiol, een kopie van een lichaamseigen hormoon.

NB:het hormoon oestrogeen remt de moedermelk-productie en wordt daarom afgeraden als anti-conceptiemiddel tijdens de lactatie-periode.

---------------------------------------------------------------------------------

'Hoe deden ze het vroeger en wat zijn de alternatieven van nu ?'

*De Egyptenaren hadden 5000 jaar geleden al een slim voorbehoedsmiddel. Vrouwen brachten bij zichzelf gemalen granaatappelzaden in. Deze zaden bevatten plantaardig oestrogeen, dat de eisprong inderdaad voorkomt.

*In China dachten ze rond 2000 voor Christus dat kwik drinken zou helpen tegen een zwangerschap. Kwik is erg giftig, weten we nu.

*Op papyrus uit het Egypte van 1550 voor Christus staat de oudst bekende tekst over anticonceptie, over een mengsel van onder meer krokodillenuitwerpselen dat de vrouw moest inbrengen voordat ze seks had.

*Arabieren hadden rond diezelfde tijd een handig foefje tegen bevruchting: een tampon gedrenkt in Arabische gom en dadels. Tegenwoordig wordt Arabische gom gebruikt in zaaddodende middelen.

*In de Middeleeuwen werd ook al een soort condooms gebruikt, die werden gemaakt van schapendarm, vissenhuid, linnen of leer. In de jaren veertig van de negentiende eeuw kwamen de eerste rubberen condooms op de markt. Nu worden condooms van latex gemaakt.

*De achttiende-eeuwse vrouwenveroveraar Casanova vroeg zijn minnaressen een uitgeholde halve citroen in de vagina te plaatsen voordat ze de nacht met hem door zouden brengen. Zijn sperma moest het dus opnemen tegen een fysieke barrière én een hoge zuurgraad.

*De Duitse arts Wilhelm Peter Mensinga kwam in 1882 met het eerste pessarium.

*Het idee achter het spiraaltje is al heel oud. Drieduizend jaar geleden plaatste men al voorwerpen in de baarmoeder, zoals stenen of blokjes hout, om zwangerschappen te voorkomen. Tegenwoordig is het een kunststof 'ankertje'van 2 tot 4 centimeter lang.

*De pil kwam in 1960 op de markt en werd het symbool van de emancipatie van de vrouw. Volgens sommige historici heeft de pil een grotere invloed gehad op de moderne samenleving dan de relativiteitstheorie van Einstein.

*Sinds de pil zijn er varianten die ook op basis van hormonen werken. Zoals een ring die in de vagina wordt gebracht, een staafje dat onder de huid van de bovenarm wordt geplaatst, een pleister die hormonen afgeeft of eens per drie maanden een hormooninjectie.